Blog

Welkom op mijn blog. Hier vind je een overzicht van mijn laatste posts met tips en adviezen voor een aantrekkelijke website en het onderhoud hiervan.

Mobirise Website Builder
HTML 5 websitebouw

11 jan. 2024

In deze blogpost geef ik een korte beschrijving van HTML5 en enkele tips voor het bouwen van een moderne website met deze technologie.

HTML5 is een nieuwe versie van de taal die gebruikt wordt om websites te maken. HTML5 biedt meer mogelijkheden voor interactie, multimedia, grafische vormgeving en toegankelijkheid. Met HTML5 kun je bijvoorbeeld video's, audio, animaties, spelletjes en formulieren in je website integreren zonder extra plug-ins of software te installeren

VOORDELEN:
- Het ondersteunt multimedia.
- Het maakt het mogelijk om webapplicaties¹ te ontwikkelen
- Geen database nodig.
- Het vereenvoudigt de code en maakt deze beter leesbaar en onderhoudbaar.
- Het is compatibel met de meeste moderne browsers en webstandaarden.
- Veel moeilijker te hacken dan een CMS² site.

NADELEN:
- Het wijzigen van de content op de site kan veel tijd vergen.
- Website kan vertekend beeld geven bij verouderde browsers of apparaten.
- Het detecteren van kwaadaardige code wordt in een later stadium pas opgemerkt.

¹ Webapplicatie: een programma of app die via de browser is te gebruiken b.v internetbankieren , reisplanner, e-mail, webshop, online aanmelden voor evenementen enz.
² Een CMS (Content Management System) heeft een administrator paneel waardoor jezelf je website kunt beheren. Een CMS website laat je zonder programmeer kennis een website te kunnen beheren en bouwen.

Mobirise Website Builder
CMS (Content Management System)

15 jan.2024

Een CMS (contentmanagementsysteem) is een softwaretoepassing die het mogelijk maakt om eenvoudig en snel websites te bouwen en te beheren. Een CMS bestaat uit twee onderdelen: een front-end en een back-end. De front-end is het gedeelte dat de bezoekers van de website zien, zoals de lay-out, de inhoud en de navigatie. De back-end is het gedeelte dat de beheerders van de website gebruiken om de website aan te passen, zoals het toevoegen, wijzigen of verwijderen van pagina's, afbeeldingen, teksten of menu's. Een CMS maakt het dus mogelijk om zonder veel technische kennis een professionele en dynamische website te creëren.

VOORDELEN WordPress (CMS)
Een voorbeeld van een populair CMS is WordPress. WordPress is een open source CMS dat gratis te downloaden en te gebruiken is. WordPress biedt veel mogelijkheden om de website naar eigen wens vorm te geven, zoals het kiezen uit duizenden thema's en plug-ins. Een thema bepaalt het uiterlijk van de website, zoals de kleuren, de lettertypen en de indeling. Een plug-in voegt extra functionaliteiten toe aan de website, zoals een contactformulier, een webshop of een fotogalerij. WordPress is ook gebruiksvriendelijk en zoekmachinevriendelijk, wat betekent dat de website makkelijk te vinden en te bezoeken is door potentiële klanten. 

NADELEN:
- WordPress is niet erg flexibel of schaalbaar. Het is moeilijk om WordPress aan te passen aan specifieke behoeften.
- WordPress is kwetsbaar voor beveiligingsrisico's. Omdat WordPress zo populair is, is het ook een doelwit voor hackers en malware.
-  WordPress heeft een complexe codebase en een groot ecosysteem van plugins en thema's, die niet altijd compatibel of consistent zijn.